Forebyggende råd for lokal- og ungdomspolitikere
På denne siden finner du som er lokal- eller ungdomspolitiker grunnleggende råd for forebygging av hat, hets og trusler.
Klikk på hvert av rådene for å lese mer om det.
Hatogtrusler.no (denne siden) er en veileder og ressursside for politikere som opplever hets, sjikane, trusler og hatefulle ytringer. Veilederen inneholder alt fra linker til forskning, til hvordan dere bør sikre og dokumentere ytringer dere ønsker at politiet skal vurdere eller etterforske. Veilederen inneholder også råd for å forebygge og håndtere slike ytringer.
Eksponering og tilgjengelighet på nett kan gi økt uønsket oppmerksomhet, spesielt siden folk kan ha lavere terskel for å ta kontakt der, enn fysisk i det offentlige rom. Jo mer eksponert dere er på nett, jo mer sårbar kan dere dermed bli for hets, hatefulle ytringer og trusler.
Eksempler på tiltak dere kan gjøre er å foreta nødvendige begrensninger i personverninnstillinger (som å gjøre sosiale medier private), reservere dere mot nummer- og adresseopplysningssider, samt å google hva som finnes om dere fra før av, og se om noe av det bør tas bort.
Hvis du er særlig utsatt for uønsket oppmerksomhet bør du vurdere hva du legger ut, og til hvilken tid. Kan du f.eks. legge ut bilder eller stedslokasjon etter at du har dratt videre er det en fordel. I slike tilfeller er det lurt å tenke på hvor mye av fremtidige planer du ønsker å eksponere, samt dine daglige vaner (hvor du trener, handler, hvor barn går på skole etc.)
Husk at dette også gjelder hvordan omgangskretsen din deler informasjon om deg på nett.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har offentlige råd for sikker mobilbruk. Les rådene, og skap sikkerhetskultur hos deg og de rundt deg.
Grenser er individuelle barrierer for hva man aksepterer i kontakt med andre mennesker. Det er viktig å tenke på grensesetting ovenfor andre (både i det offentlige rom og på nett), slik at man tidligst mulig kan avslutte uønskede diskusjoner eller oppmerksomhet. Dette kan forebygge situasjoner som kan utvikle seg til hets, hatefulle ytringer og trusler.
Alle har ulike grenser og forventninger til normal oppførsel og folkeskikk i møte med andre. Vi anbefaler at dere tenker på hvor grensene deres går, og at dere er tro mot dem.
Øv dere på å avslutte uønskede samtaler på en høflig, men bestemt måte. Dette gjelder spesielt i det fysiske rom. På nett kan man avslutte diskusjoner, blokkere og rapportere brukere.
Dere kan avtale et «tegn» mellom deg og de rundt deg slik at noen kan avbryte en diskusjon med å f.eks. gi deg en telefon og si at «denne er til deg,» som en naturlig avslutning.
Vær forberedt til å måtte sette klare og tydelige grenser, som f.eks. «går du ikke nå må vi ringe politiet» o.l.
Husk at grenser kan variere ut fra ulike forhold, og at det er viktig å vurdere situasjoner man opplever. Det er også viktig å skille mellom enkeltepisoder og langvarige eller gjentatte tilfeller hvor det kan være hensiktsmessig å kontakte politiet for en vurdering om noe straffbart har hendt.
Tenk over hvilke forum og kommentarfelt dere ønsker å skjerme dere fra. Vurderingskriterier kan være polemikk, offensivt ordskifte etc. Det kan være hensiktsmessig å be noen andre lese kommentarfelt, meldinger etc. for å se om det er noe relevant i innholdet, så unngår man eksponering (som kan være belastende).
Det er lav sannsynlighet for at politikere utsettes for et voldelig angrep i Norge. Likevel er det greit å forberede seg på ulike vanskelige situasjoner som kan oppstå, slik at man kan gjøre fornuftige valg i en presset situasjon og hvis tiden er knapp til å tenke over hva man bør gjøre.
Dette er spesielt relevant for utsatte politikere, eller hvis du opplever en periode med mye oppmerksomhet og fokus.
En måte å forberede seg på ulike scenarioer kan være å stille seg ulike spørsmål som «Hva bør / skal jeg gjøre hvis … oppstår?» Slike øvelser kan gjerne gjøres i fellesskap.
Er du i ferd med, eller har havnet i en akutt situasjon med fare for liv og helse, bør man som hovedregel: Unngå konfrontasjoner, trekke seg unna, oppsøke et sted med andre personer, tilkalle hjelp og varsle politiet på 112. Gjør motstand hvis du må.
Råd for fysisk sikkerhet vil avhenge av situasjonen man er i. Det er i utgangspunktet trygt å være politiker i Norge, og rådene kan regnes som forhåndsregler på lik linje med å bruke bilbelte. I et demokrati er det viktig for folkevalgte å være tilgjengelige for velgerne. Rådene skal ikke være til hinder for at mottageren skal kunne drive politisk virksomhet slik vedkommende ønsker, men sette personen i stand til å vurdere og oppnå akseptabel risiko på egne vegne.
Det er lurt å tenke over hvor og når man kan være sårbar for konfrontasjoner, for eksempel fra berusede personer ute på byen, i store folkemengder på valgarrangementer osv. I andre tilfeller kan det være lurt å se på om boligen din har gode nok sikringstiltak ut fra fokuset som rettes mot deg. Din lokale politikontakt kan hjelpe deg som er særskilt utsatt med råd for fysisk sikkerhet.